In Nederland worden er naar schatting jaarlijks 8.000 voorste kruisbandreconstructies uitgevoerd. Deze orthopedische operatie wordt vaak verricht bij voetballers. Sporters zijn vaak binnen 6 maanden na de operatie weer actief. Uit onderzoek van orthopedisch chirurg en kniespecialist Rob Janssen van Máxima Medisch Centrum (MMC) blijkt dat dit niet verstandig is, omdat de genezing van het kruisbandtransplantaat bij mensen langer blijkt te duren. Het is wereldwijd voor het eerst dat dit onderzoek op deze schaal is verricht.
Wekelijks hebben diverse top- en amateursporters een scheur van de voorste kruisband van de knie. Een letsel van de voorste kruisband kan leiden tot een instabiel gevoel van de knie met een verhoogd risico op schade aan de meniscus, kraakbeen en zijbanden van de knie. Het aantal voorste kruisbandreconstructies neemt jaarlijks toe, vooral bij vrouwen en bij jongeren onder de 20 jaar.
Biopt van kruisbindweefsel
Uit het promotieonderzoek van Rob Janssen blijkt dat de tijd die een nieuwe kruisband nodig heeft om te herstellen langer duurt dan 6 maanden. Janssen vertelt: “Bij 67 patiënten met een voorste kruisbandreconstructie hebben we een biopt afgenomen van het kruisbandweefsel. Hiermee werd de aanwezigheid van myofibroblasten gemeten, die kenmerkend is voor een actief herstelproces. De myofibroblastdichtheid was nog steeds verhoogd in de onderzoeksgroep die 13 tot 24 maanden geleden een reconstructie had gehad.”
Aanpassing fysiotherapieprotocollen
Deze nieuwe inzichten hebben een rol gespeeld in de aanpassing van de fysiotherapieprotocollen. Janssen: “Het advies is nu om 9 tot 12 maanden te revalideren na een operatie alvorens weer onbeperkt te gaan sporten. Hierdoor is de kans om opnieuw de kruisband te scheuren veel kleiner. Er is vervolgonderzoek nodig om de exacte termijn te bepalen waarop onbeperkt sporten weer veilig is. Ik ben er trots op dat mijn onderzoek een bijdrage heeft geleverd aan de internationale sportgeneeskundige inzichten van dit letsel.” Rob Janssen promoveerde op donderdag 26 mei 2016 op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Zijn proefschrift met de titel: “Anterior Cruciate Ligament Reconstruction & Accelerated Rehabilitation. Hamstring Tendons, Remodelling and Osteoarthritis” is te lezen via http://fys.io/a0i