Hierbij werd de voeding die de vrijwilligers gedurende de week kregen vooraf vastgesteld en nauwlettend gecontroleerd. Na een week waren de proefpersonen 1,4 kilo spiermassa verloren, wat zo’n 2,5 procent van het totaal is.
Hogere bloedsuikerspiegelBovendien was de insulinegevoeligheid afgenomen met zo’n 30 procent. Dit heeft als gevolg dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten, wat leidt tot een hogere bloedsuikerspiegel en wat uiteindelijk een risico vormt tot het ontwikkelen van diabetes.
“Ondanks de kleine onderzoekspopulatie zijn de resultaten duidelijk waarneembaar”, zegt hoofdonderzoeker Marlou Dirks. “Door de effecten van bedrust verder in kaart te brengen, kunnen we ook werken aan het voorkomen of het herstellen van de negatieve gevolgen daarvan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met voeding en activiteit op de juiste momenten van de dag te zorgen voor een minimaal spiermassaverlies. Nu moeten we dus ook rekening houden met de insulinegevoeligheid.”